HopeFriday sau incercarea de a schimba ceva

HopeFriday  reprezinta incercarea mea de a schimba ceva in mentalitatea colectiva a antreprenorilor romani. Mi-as dori sa-i conving sa nu mai trimita toti banii la stat ci sa se foloseasca de permisiunea legala de a redistribui 20% din impozitul datorat statului catre cauze sociale.

hope-fridayEste al doilea an de incercari si pot spune ca nu cu foarte mare succes, din pacate.

Am spus cumva, a schimba? Ma scuzati, din pacate nu poti schimba ceva ce nu exista. Din pacate, ne lipseste aceasta trasatura de a fi generos, de a da ceva inapoi societatii. Nu-i pot condamna deoarece nu am fost educati in acest spirit. In lupta noastra catre o viata mai buna, am uitat ce bine e sa faci bine.

Stiu ca o parte din vina imi apartine. Poate nu reusesc sa ma fac inteles. In mintea mea lucrurile sunt foarte clare: Ai profit? Platesti 16% impozit pe profit? Perfect! Foloseste-te de prevederea legala in care poti redirectiona 20% din impozitul anual datorat statului, in limita a 0,5% din Cifra de Afaceri catre o cauza sociala. Nu conteaza catre cine redirectionezi, pe cine doresti sa ajuti, doar fa-o! Fie ca sunt bani, produse, servicii, nu conteaza. Beneficiarii pot fi ONG-uri, Asociatii, Fundatii si chiar persoane fizice aflate in dificultate. Directionarea se face foarte simplu, printr-un simplu contract de sponsorizare, fara avocati sau notari. Un contract cu o anexa. Nimic in plus. Nu stii suma? Intreaba contabilul. Acesta iti va calcula impozitul la nivel de luna septembrie, inmulteste suma cu 1.2 si pe acolo te invarti. Ai depasit plafonul? Nu te speria, diferenta se repartizeaza pentru exercitiul financiar urmator.

redistribuieAm incercat sa prezint si avantajele acestui exercitiu umanitar, intr-un material din site: 7 motive sa participi la HopeFriday , din pacate fara prea mare ecou.

Intotdeauna m-am considerat o persoana cu multe relatii si sincer am sperat ca ma pot folosi de ele in promovarea evenimentului, oameni pe care ii stiu implicati in diverse proiecte sociale. Oameni ce si-au aratat interesul pentru eveniment si chiar pareau incantati de idee. Din pacate, cand a venit momentul sa-si arate sprijinul, nu au raspuns nici macar la email. Am fost chiar certat de un sef de asociatie profesionala pe care l-am rugat sa redistribuie mesajul catre membrii organizatiei. Mi-a reprosat ca nu m-am organizat precum o mare companie din America (companie ce se bazeaza pe sprijinul multor oameni voluntari sau angajati si care isi desfasoara activitatea intr-o societate obisnuita sa se implice social).

Aceste lucruri cumulate, creaza frustari. Stii ca ceea ce vrei sa faci este un lucru bun dar din pacate nu ai cu cine sa faci aceste lucruri.

Surprize am avut si cu asociatiile beneficiare. Le-am cerut o scurta prezentare pentru a le promova pe site-ul HopeFriday.ro. O parte din asociatii nu mi-au raspuns la emailuri. Altele mi-au raspuns, mi-au multumit pentru initiativa, dar nu mi-au trimis nimic. Pentru doua asociatii chiar am dorit sa fac donatii insa nu au fost capabile sa-mi trimita contractul de sponsorizare. Din pacate si pe aceasta parte a baricadei sunt oameni ce nu isi fac bine treaba.

Dar cum niciodata dracul nu e asa de negru, am avut placerea sa intalnesc oameni care nu numai ca au apreciat ideea ci au si aderat la ea. Sunt prieteni cu firme de succes, unii dintre ei participand si la prima editie. Ii puteti cunoaste consultand Lista companiilor participante la evenimentul HopeFriday 2016. Lista nu e lunga dar e formata din oameni inimosi, carora le multumesc si pe aceasta cale.

Toti dorim o schimbare in societate, dar din pacate nu vrem ca schimbarea sa inceapa cu noi.

Eu sunt o fire optimista si pentru mine reprezinta o reusita daca pot convinge o companie sa redistribuie si implicit sa ajute o Asociatie, ONG, Fundatie etc.

Si tu, draga cititorule, poti pune umarul la aceasta  schimbare. Recomanda site-ul catre alte companii sau organizatii. Incurajeaza-ti cunoscutii sa se implice si poate ca astfel societatea romaneasca mai are o sansa la normalitate.

Cu aceste cuvinte inchei si te salut cu deosebit respect.

Al vostru,

George Dobritoiu

hope-friday

 

 

 

 

Fii un prieten bun si imparte