Statul ne lasa sa fim generosi

Statul ne lasa sa fim generosi. Stiu, e greu de crezut, dar chiar poti face gesturi nobile cu banii datorati statului.

In fiecare an, o societate comerciala are obligatia sa depuna la ANAF bilantul pe activitatea anului precedent.

In acel bilant exista un cont contabil -121- de profit sau pierdere. Acolo vede statul cat de descurcareti suntem.

Daca suntem pe pierdere, fara investitii prealabile facute, sunt mari sanse sa fim cautati de ANAF pentru a verifica daca nu cumva s-au facut bani negri. Daca este pe profit, atunci statul vrea si el o parte din castigul tau, considerand ca ti-a fost un partener de nadejde, ce a pus umarul la bunastarea ta si a companiei tale.

Cota parte din beneficii este de 16%. Acum vine si partea frumoasa si din pacate nu foarte cunoscuta: Poti redirectiona din suma cuvenita statului 20% din impozitul datorat dar nu mai mult de 0.3% din cifra de afaceri.

imagesAi citit bine. Poti sa trimiti statului mai putini bani, in acest fel suparand guvernantii „dragi” si poti face fericiti o multime de copii, cu sau fara probleme, seniori sau, de ce nu, cateii maidanezi.

O astfel de organizatie ce are nevoie de ajutorul nostru este Organizatia Suedeza Pentru Ajutor Umanitar Individual.Sigla_Organizatia_suedeza_default

Ce fac acesti oameni:

  • protecția persoanelor cu dizabilități severe și a vârstnicilor în nevoie (cu venituri mici, fără familie sau cu familii sărace etc);
  • dezvoltarea de centre rezidențiale, locuințe protejate, adăposturi pentru persoane cu dizabilități severe și/sau persoane cu nevoi speciale (ex. tineri ieșiți din sistemul de protecția a copilului);
  • dezvoltarea de centre de zi pentru următoarele categorii de grupuri țintă: persoane cu dizabilități severe și vârstnici;
  • dezvoltarea de servicii sociale primare și specializate de tipul: kinetoterapie, stimulare senzorială, logopedie, terapie ocupațională, consiliere psihiatrică;
  • dezvoltarea programelor de voluntariat.

Va scriu de Organizatia Suedeza deoarece am cunoscut-o pe Oana Mihailescu, persoana responsabila cu strangerea banilor pentru organizatie. Oana este o persoana calda, ce-ti creaza impresia ca o cunosti de ani de zile si nu de cateva minute.1604921_264438073730715_864322101_n

Oana mi-a vorbit de proiectul Suedez de ajutorare a copiilor cu handicap grav. Copii ce impreuna cu parintii lor gasesc un real ajutor in aceasta fundatie.

Pentru a descoperii si voi ce fac acesti oameni minunati va invit sa intrati pe pagina lor www.organizatia-suedeza.ro si ,de ce nu, sa-i vizitati in Voluntari, str. Scolii nr.5.

Redirectionarea celor 20% din impozit trebuie sa tina cont de urmatoarele reguli:

1. Sponsorizarea trebuie sa fie inregistrata in contabilitate in anul pentru care se face plata impozitului (anul anterior momentului platii efective a impozitului)

2. Companiile au dreptul sa acorde sponsorizari si peste limitele mentionate mai sus, dar pentru suma ce depaseste limita indicata se plateste impozit pe profit.

3. Daca se incadreaza in limitele de mai sus, sponsorizarea/mecenatul nu este considerata o livrare de bunuri, deci nu se colecteaza TVA aferenta. Daca pentru bunurile respective s-a exercitat dreptul de deducere a TVA la data achizitiei si nu au fost respectate cele doua conditii cumulative impuse de lege, livrarea bunurilor acordate drept sponsorizare este incadrata la operatiuni asimilate livrarilor de bunuri si suma care depaseste limita legala se considera baza de impozitare a TVA. Potrivit art. 137 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal baza de impozitare a bunurilor acordate drept sponsorizare peste limita legala este reprezentata de pretul de cumparare al acelor bunuri. Pentru depasirea cheltuielilor cu sponsorizarea, compania trebuie sa colecteze TVA pe care o include la rubrica de regularizari din decontul intocmit pentru perioada fiscala in care a depus situatiile financiare anuale, dar nu mai tarziu de termenul legal de depunere a acestora. Pentru suma care reprezinta depasirea cheltuielilor cu sponsorizarea se emite autofactura.(sursa:www.fpmr.ro)

Procedura de redirectionare a celor 20%

Procedura in sine este una extrem de facila, presupunand eforturi minime din partea societatii comerciale. Astfel, in urma alegerii unei organizatii sau cauze a carei sprijin se urmareste, se va intocmi un Contract-sponsorizare. De mentionat este faptul ca societatea va trebui sa realizeze, la momentul redactarii contractului, o estimare a valorii cotei de 20%. Contractul astfel finalizat va fi apoi trimis ONG-ului in cauza, care il va semna si stampila, cu obligatia de a returna companiei exemplarul primit. Contractul astfel incheiat constituie dovada actului de mecenat, iar in baza acestuia se va realiza redirectionarea. (sursa: www.stiriong.ro)

Va multumesc ca ati citit aceste randuri. Sper sa luati in considerare informatiile prezentate, sa redirectionati o parte din impozit catre acele cauze pe care le considerati importante pentru sufletul dumneavoastra.

Cu drag,

George Dobritoiu

George-Dobritoiu-2904

 

 

 

Fii un prieten bun si imparte

One thought on “Statul ne lasa sa fim generosi

  1. Salut George. Am firma de 6 ani si din pacate nu am stiut aceasta informatie. Cred o parte de vina vine si din partea ONG-urilor ce nu fac suficient de mult pentru a promova acest lucru. Stiam de cei 2% dar de 20% nu.
    Iti multumesc pentru informatie.
    Iti doresc succes cu acest acest proiect.

Comments are closed.